Q&A ΓΙΑ ΤΟ LATISSE

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

Latisse

Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να έχουν μακριές και πυκνές βλεφαρίδες. Πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή του Latisse, της μόνης εγκεκριμένης θεραπευτικής αγωγής για βλεφαρίδες από τον FDA (αμερικάνικο φορέα φαρμάκων και τροφίμων) και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, θα πρέπει να γνωρίζουν όλες τις απαντήσεις στα πιο κοινά ερωτήματα σχετικά με τη μέθοδο.


Το Latisse πραγματοποιεί αυτά που «υπόσχεται»;

Η πλειονότητα των ασθενών που έχει εφαρμόσει το Latisse έχει βοηθηθεί στην αύξηση των βλεφαρίδων, όπως είχε ήδη διαφανεί από τις κλινικές μελέτες. Οι βλεφαρίδες αυξήθηκαν σταδιακά με το χρόνο, ενώ για μερικούς ανθρώπους οι βλεφαρίδες έδειχναν ήδη πιο μακριές μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, ενώ στις 16 εβδομάδες είχαν ήδη πάρει όλο το μήκος τους.
Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στις κλινικές μελέτες και εφάρμοσαν το Latisse συγκριτικά με αυτούς που εφάρμοσαν μία άλλη ουσία που δεν εμπεριείχε το ενεργό συστατικό του Latisse, σημείωσαν:

  • 25% αύξηση τον βλεφαρίδων τους σε μήκος (έναντι 2% του άλλου σχήματος)
  • 106% αύξηση του όγκου και του μήκους (έναντι 12% του άλλου σχήματος)
  • 18% αύξηση της έντασης του χρώματος των βλεφαρίδων (έναντι 3% του άλλου σχήματος)

Με ποιόν τρόπο δρα το Latisse;

Δεν είμαστε σίγουροι για τον τρόπο της δράσης του. ωστόσο πιστεύουμε ότι δρα επιταχύνοντας τον αυξητικό κύκλο ανάπτυξης των βλεφαρίδων του κάθε ανθρώπου. Ο αυξητικός αυτός κύκλος αφορά σε όλες τις τρίχες. Το Latisse φαίνεται ότι επιμηκύνει την Αναγένεση και τον αριθμό των τριχών που εμπλέκονται σε αυτή την αναπτυξιακή φάση.


Πώς ανακαλύφθηκε η ουσία Latisse;

Το 2001, η εταιρία Allergan ανέπτυξε ένα προϊόν για να αντιμετωπίσει την ενδοφθάλμια πίεση. Πολλοί από τους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν αυτές τις οφθαλμικές σταγόνες διαπίστωσαν αύξηση των βλεφαρίδων τους σε όγκο και μήκος καθώς και βάθυνση του χρώματός τους. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε την Allergan στη μελέτη της ενεργής ουσίας του φαρμάκου, της βιματοπρόστης, για την πιθανότητα να προκαλεί αύξηση των βλεφαρίδων. Έπειτα από κύκλο κλινικών μελετών για την ασφάλεια του προϊόντος, το Δεκέμβριο του 2008 πήρε έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων και κυκλοφόρησε ευρέως στην αγορά.


Πως μπορώ να λάβω τη συγκεκριμένη θεραπεία;

Το Latisse θα πρέπει να το συνταγογραφήσει ειδικός ιατρός που θα πρέπει αρχικά να διαγνώσει τη μη επαρκή σε όγκο και μέγεθος τριχοφυΐα στην περιοχή των βλεφαρίδων.


Τι είναι υποτρίχωση;

Η υποτρίχωση στην περιοχή των βλεφαρίδων είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ελλιπή ανάπτυξη ή ανεπαρκή εμφάνιση βλεφαρίδων. Ο όρος χρησιμοποιείται όταν το μήκος, το πάχος και/ή ο αριθμός των βλεφαρίδων είναι χαμηλότερος του μέσου όρου.


Πώς εφαρμόζεται;

Το Latisse αποτελεί μία θεραπεία που εφαρμόζει ο ίδιος ο ασθενής κάθε βράδυ στη βάση των άνω βλεφαρίδων. Οι γυναίκες ασθενείς θα πρέπει να απομακρύνουν κάθε ίχνος make up και ν’ απομακρύνουν τους φακούς επαφής, στην περίπτωση που είναι αφαιρούμενοι. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ρίχνουν μία σταγόνα Latisse στο απλικατέρ βουρτσάκι μίας χρήσης που εμπεριέχεται στη συσκευασία του φαρμάκου και να το απλώνουν στη βάση των άνω βλεφαρίδων. Κατά την εφαρμογή θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να μην έρθει σ’ επαφή το μάτι με καμία επιφάνεια (πχ. δάχτυλο ή το στερεό μέρος του απλικατέρ) που θα μπορούσε να μολύνει το μάτι. Μετά την εφαρμογή θα πρέπει να καθαριστεί το απλικατέρ από τυχόν περίσσεια υγρών, με ένα καθαρό χαρτομάντιλο. Για επιθυμητά αποτελέσματα, το Latisse θα πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα, καθημερινά για 16 εβδομάδες. Η υπερχρήση του (περισσότερο από μία φορά την ημέρα), δε θα επιταχύνει τα αποτελέσματα!


Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του Latisse;

Η πιο κοινή παρενέργεια από την εφαρμογή του Latisse είναι το αίσθημα τσιμπήματος στα μάτια και/ή κόκκινα μάτια. Αυτή η παρενέργεια αναφέρθηκε στο 4% των ασθενών κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών. Η εφαρμογή του μπορεί να προκαλέσει κι άλλες παρενέργειες, πολύ λιγότερο κοινές, οι οποίες αφορούν στην περιοχή (δέρμα) που εφαρμόζεται το προϊόν ή και στα μάτια. Οι παρενέργειες αυτές περιλαμβάνουν μελάγχρωση του δέρματος, ερεθισμό του ματιού, ξηροφθαλμία και κοκκίνισμα των βλεφαρίδων. Εάν οι ασθενείς που εφαρμόζουν το Latisse αντιληφθούν οποιαδήποτε οφθαλμική κατάσταση, όπως τραυματισμό, μόλυνση, ή ξαφνική μείωση της οξύτητας της όρασης, εμφανίσουν επιπεφυκίτιδα και άλλου τύπου αντιδράσεις στην περιοχή των βλεφάρων, θα πρέπει να επικοινωνήσουν το συντομότερο με τον ιατρό τους.


Μπορεί το Latisse ν’ αλλάξει το χρώμα των ματιών;

Αυτό το ερώτημα είναι κοινό ανάμεσα σε πολλούς ασθενείς. Η χρήση του Latisse μπορεί να προκαλέσει αύξηση της μελάγχρωσης της καφέ ίριδας στο χρωματιστό μέρος του ματιού, μία πιθανόν μη αναστρέψιμη κατάσταση.


Μπορεί το Latisse να βλάψει την όρασή;

Το Latisse είναι ένα οφθαλμικό διάλυμα και ως τέτοιο δεν αναμένεται να βλάψει το μάτι ή την όραση. Σε περίπτωση που μπει μέσα στο μάτι δε χρειάζεται να ξεπλυθεί. Ωστόσο, το Latisse δεν είναι οφθαλμικές σταγόνες. Δε θα πρέπει να εφαρμόζετε ΠΟΤΕ στην περιοχή των ΚΑΤΩ βλεφαρίδων.


Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η φαγούρα και το κοκκίνισμα στα μάτια;

Η παρενέργεια αυτή κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών εμφανίστηκε στο 4% των περιπτώσεων. Εάν η φαγούρα και το κοκκίνισμα επιμείνουν, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί το συντομότερο στον ιατρό του. Εάν αναπτύξει κάποια ακόμη οφθαλμική κατάσταση, όπως τραύμα ή μόλυνση, θα πρέπει επίσης να απευθυνθεί στον ιατρό.


Γιατί να μη χρησιμοποιηθεί το Latisse στο κάτω μέρος των βλεφαρίδων;

Η εφαρμογή του Latisse μελετήθηκε κλινικά μόνο στις άνω βλεφαρίδες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη και κανενός είδους ιστορικό για τη χρήση του στο κάτω μέρος των βλεφαρίδων. Θα πρέπει η εφαρμογή του να γίνεται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, με το ειδικό βουρτσάκι απλικατέρ και χωρίς καμία παρέκκλιση από τους κανόνες υγιεινής.


Τι θα συμβεί μόλις σταματήσει η χρήση του;

Όπως ακριβώς «λειτουργεί» το Latisse κατά το διάστημα της εφαρμογής του αυξάνοντας τον όγκο και το μήκος των βλεφαρίδων σταδιακά, έτσι ακριβώς θα επανέλθουν τόσο ο όγκος όσο και το μήκος στην προ Latisse κατάσταση σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών.


Τι θα γίνει αν δεν εφαρμοστεί μία ημέρα;

Εάν παραληφθεί μία δόση ή ακόμη και περισσότερες, δε θα πρέπει να αναπληρωθεί διπλασιάζοντας τις δόσεις τις επόμενες ημέρες. Θα πρέπει να συνεχιστεί η ρουτίνα της μίας δόσης καθημερινά το βράδυ και να γίνει επανασχεδιασμός του προγράμματος.


Μπορεί το Latisse να αντικατασταθεί από τη μάσκαρα;

Το Latisse αποτελεί θεραπεία για την αύξηση των βλεφαρίδων που δεν έχουν επαρκές μέγεθος και όγκο συγκριτικά με το μέσο όρο και απαιτεί ιατρική συνταγή για να εφαρμοστεί. Δεν αποκλείεται η χρήση μάσκαρας κατά την εφαρμογή του, όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν’ αντικατασταθεί από τη μάσκαρα.


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρες;

Το Latisse μπορεί να εφαρμοστεί σε άντρες και γυναίκες για την αύξηση του μήκους, του όγκου και την εμβάθυνση του χρώματος των βλεφαρίδων. Το φύλλο δε διαφοροποιεί την επιλογή ή μη της θεραπείας.


Πότε αντενδείκνυται η χρήση του;

Το Latisse δεν επιτρέπεται σε άτομα με αλλεργία στη βιματοπρόστη ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του προϊόντος. Σε περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει αγωγή για γλαύκωμα θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τον ιατρό του. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους που πάσχουν από οποιαδήποτε οφθαλμική νόσο ή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για κάποια οφθαλμική διαταραχή. Πριν την εφαρμογή του, θα πρέπει να παρθεί ιατρικό ιστορικό των ματιών και να ελεγχθεί η κατάστασή τους.

faq

Q&A ΓΙΑ ΤO BOTTOX

Τι είναι το botox;

Το BOTOX® είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που εκχύνεται στους μύες για να βελτιώσει την εμφάνιση των μέτριων έως και βαθιών ρυτίδων μεταξύ των φρυδιών...

Διαβάστε περισσότερα...

faq

Q&A ΓΙΑ ΤΑ FILLERS

Τι είναι το JUVÉDERM®;

Το JUVÉDERM®είναι το μόνο filler υαλουρονικού οξέως που έχει πάρει έγκριση από τον φορέα τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA)...

Διαβάστε περισσότερα...

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation