Πτώση Βλεφάρου

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

πρώση βλεφάρου

Όταν το άνω βλέφαρο χαμηλώνει και σκεπάζει τμήμα ή και όλη την κόρη οφθαλμού, η οφθαλμική αυτή κατάσταση αναφέρεται ως πτώση βλεφάρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πτώση μπορεί να εμποδίζει ή και να μπλοκάρει εντελώς τη φυσιολογική όραση. Εμφανίζεται και σε ενήλικες και σε παιδιά και μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο χειρουργικά.
Η πτώση μπορεί:

  • Να επηρεάσει το ένα ή τα δύο βλέφαρα
  • Να είναι κληρονομική
  • Να εμφανιστεί στη γέννηση (εκ γενετής ή συγγενής)
  • Να παρουσιαστεί αργότερα στη ζωή

Αντιμετώπιση

Σε αρκετές περιπτώσεις η αντιμετώπιση της πτώσης βλεφάρου στην παιδική ηλικία είναι  χειρουργική, όπου βελτιώνει σημαντικά τόσο την όραση όσο και την εμφάνιση. Εάν συνυπάρχει αμβλυωπία είναι απαραίτητη η θεραπεία με κάλυψη του καλού ματιού, γυαλιά όρασης ή οφθαλμικές σταγόνες. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος πριν αποφασίσει εάν η εγχείρηση ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη  περίπτωση συνυπολογίζει παράγοντες όπως:

  • Την ηλικία του παιδιού
  • Το εάν έχουν επηρεαστεί από την πτώση το ένα ή και τα δύο βλέφαρα
  • Το ύψος του βλεφάρου (το πόσο έχει χαμηλώσει)
  • Τη δύναμη του ανελκτήρα μυ (του μυ που κλείνει και ανοίγει το μάτι)
  • Τις κινήσεις του ματιού

Αν το πεσμένο βλέφαρο καλύπτει την κόρη του ματιού και εμποδίζει τον οπτικό άξονα τότε πρέπει να διορθωθεί άμεσα ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού . Αν όμως το βλέφαρο είναι πάνω από την κόρη του ματιού και δεν ενοχλεί στην όραση, τότε η επέμβαση μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία.  Κατά την επέμβαση ο ανελκτήρας μυς που σηκώνει το βλέφαρο σφίγγει, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις πτώσης βλεφάρου, όπου ο ανελκτήρας μυς είναι εξαιρετικά αδύναμος, το βλέφαρο μπορεί να σηκωθεί με τη βοήθεια των μυών του μετώπου με τη χρήση ειδικών υλικών ή πλατειάς περιτονίας που λαμβάνεται από το πόδι του ασθενούς. Τα παιδιά με πτώση, είτε προχωρήσουν σε επέμβαση, είτε όχι, θα πρέπει να εξετάζονται συχνά από παιδοοφθαλμίατρο για αμβλυωπία, διαθλαστικές διαταραχές και συναφείς καταστάσεις. Ακόμη και μετά την επέμβαση, καθώς το μάτι μεγαλώνει και αλλάζει σχήμα μπορεί να εμφανισθούν διαταραχές στην εστίαση του ματιού.
Η εγχείρηση της πτώσης βλεφάρου στα παιδιά γίνεται πάντα με γενική αναισθησία σε  παιδιατρικά θεραπευτήρια και με τη βοήθεια ειδικών παιδοαναισθησιολόγων. Το παιδί μετά την επέμβαση παραμένει σε δωμάτιο για λίγες ώρες και στη συνέχεια πηγαίνει στο σπίτι του χωρίς να χρειαστεί διανυκτέρευση στην κλινική. Το μάτι παραμένει ανοιχτό και συνήθως απαιτείται μόνο τοπική θεραπεία με σταγόνες ή αλοιφές.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation