Εντρόπιο

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

Όταν τα βλέφαρα γυρίζουν προς το εσωτερικό του ματιού, η πάθηση αναφέρεται ως εντρόπιο. Συνήθως επηρεάζει το κάτω βλέφαρο, αλλά δεν είναι απίθανο να προσβάλει και τα πάνω βλέφαρα. Ένα ήπιο εντρόπιο μπορεί να προκαλεί περιστασιακό ερεθισμό, ενώ ένα σοβαρό εντρόπιο μπορεί να απειλήσει ακόμη και την όραση.

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης του εντροπίου των κάτω βλεφάρων είναι η αστάθεια της στήριξης των βλεφάρων που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία. Άλλες, πιο ασυνήθιστες αιτίες για το εντρόπιο των κάτω βλεφάρων είναι προγενέστερες βλάβες, τραυματισμοί με χημικά και φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότα των βλεφάρων. Ως πιο συχνά αίτια εμφάνισης εντροπίου στα άνω βλέφαρα αναφέρονται διαταραχές που προκαλούν συρρίκνωση της εσωτερικής επιφάνειας των βλεφάρων, όπως το τράχωμα, ενώ σπανιότερα προκαλείται από μία φλεγμονή των βλεννογόνων που ονομάζεται ουλώδες πεμφιγοειδές.

Το εντρόπιο προκαλεί ερεθισμό του βολβού του ματιού που οδηγεί σε περαιτέρω οφθαλμικό ερεθισμό και επιδείνωση του. Στα συμπτώματα του συμπεριλαμβάνονται ο οφθαλμικός ερεθισμός και τα κόκκινα, υγρά μάτια που πονάνε.

Το εντρόπιο των βλεφάρων ενέχει σοβαρό κίνδυνο να οδηγήσει σε τραυματισμό του κερατοειδούς, ενώ οι επιπλοκές του ενδέχεται να προκαλέσουν:

  • Γδαρσίματα του κερατοειδούς
  • Έλκη του κερατοειδούς χιτώνα, που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη πιο ανησυχητικά συμπτώματα, όπως θολή όραση, αυξημένο πόνο, ευαισθησία στο φως και αυξημένη ύγρανση (δακρύρροια) των ματιών.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπισή του είναι συνήθως χειρουργική αν και σε κάποιες περιπτώσεις σπαστικού εντροπίου η ένεση αλλαντικής τοξίνης ( botox) στα κάτω βλέφαρα μπορεί να λύσει το πρόβλημα έστω και παροδικά. Η επέμβαση γίνεται για να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση του βλεφάρου και να προληφθεί η προς τα μέσα στροφή του. Η χειρουργική πράξη που διαρκεί περίπου 30- 45 λεπτά, δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Στις περιπτώσεις όπου προϋπάρχει τραυματισμός ή άλλου τύπου επέμβαση, η διαδικασία ενδεχομένως να είναι πιο περίπλοκη.

Έως την ημέρα της επέμβασης ο ασθενής μπορεί να καθαρίζει καθημερινά τις βλεφαρίδες και να χρησιμοποιεί λιπαντικά που βοηθούν στην ανακούφιση από τον ερεθισμό, την κοκκινίλα και τον πόνο. Η χρήση λιπαντικών αλοιφών δεν παρέχει μόνιμη λύση για το εντρόπιο, αλλά βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ο ασθενής δε θα πρέπει να τρίβει τα μάτια του. Συνήθως το επόμενο ραντεβού που ακολουθεί την επέμβαση προγραμματίζεται λίγες ημέρες μετά, ώστε να ελεγχθούν από τον ιατρό τόσο η πορεία ίασης όσο και η εικόνα και η όραση.

Στις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης αναφέρονται η μόλυνση, η δημιουργία δερματικής ουλής στην εξωτερική γωνία του ματιού και επανεμφάνιση του εντροπίου. Γενικά όμως είναι μια επέμβαση με ποσοστά επιτυχίας που πλησιάζουν το 100%.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation