Όγκοι Βλεφάρου

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

Οι όγκοι των βλεφάρων μπορεί να είναι καλοήθεις, με περιορισμένη ανάπτυξη και μικρή επέκταση, προκαρκινωματώδεις (με πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκινικούς) και κακοήθεις. Το είδος των καρκινικών όγκων των βλεφάρων διαφέρει σε αυτό που εξελίσσεται αργά και έχει ελάχιστες πιθανότητες να κάνει μετάσταση και σε αυτό που μεγαλώνει ταχύτατα και μπορεί να κάνει μετάσταση πριν καν διαγνωσθεί  ο αρχικός όγκος.
Στα αίτια εμφάνισης των όγκων του βλεφάρων συμπεριλαμβάνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, κυρίως σε ανθρώπους που λαμβάνουν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό και κληρονομικοί παράγοντες.
Οι όγκοι των βλεφάρων είναι συνήθως ορατοί από τους ασθενείς, ενώ μπορεί να εμφανίζουν διόγκωση, τοπική απώλεια βλεφαρίδων και/ή κοκκίνισμα ή ενόχληση στο μάτι. Υπάρχουν όμως και όγκοι στο εσωτερικό των βλεφάρων ή στο εσωτερικό του οφθαλμικού κόγχου  που δε γίνονται εύκολα εμφανείς. Οι όγκοι αυτοί μπορεί σε προχωρημένο στάδιο να προκαλέσουν διόγκωση, πόνο, θολή ή διπλή όραση ή και παρεκτόπιση  του ματιού (μπροστά ή/και προς μία πλευρά).
Οι όγκοι των βλεφάρων πρέπει να αντιμετωπίζονται, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός του κερατοειδή απευθείας ή εξαιτίας της διαταραχής των βλεφάρων και/ή να μη επεκταθούν μέσα στον οφθαλμικό κόγχο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν οι όγκοι δεν αντιμετωπισθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να απειλήσουν ακόμη και την όραση και την ακεραιότητα του βολβού.


Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των όγκων των βλεφάρων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία,  η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή, η φύση του όγκου και το εάν έχει εξαπλωθεί. Συνήθως οι όγκοι απομακρύνονται χειρουργικά με πλήρη εκτομή, ενώ ακολουθεί επανορθωτική επέμβαση  αμέσως μετά. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει επέμβαση η ακτινοθεραπεία είναι μια καλή εναλλακτική αντιμετώπιση, που όμως εμφανίζει σημαντικά ποσοστά επανεμφάνισης της νόσου.
Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου βλεφάρου θα πρέπει να επισκέπτονται τον ιατρό τους συχνά, καθώς έχει βρεθεί πως έχουν αυξημένη πιθανότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν παρόμοιο όγκο στο μέλλον.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation