Παράλυση Προσωπικού Νεύρου

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

Η παράλυση του προσωπικού νεύρου, γνωστή ως Bell’s palsy, είναι μία πρόσκαιρη κατάσταση που εξασθενεί ή παραλύει συγκεκριμένους μύες του προσώπου. Ο ασθενής με Bell’s palsy εμφανίζει το μισό του πρόσωπο «πεσμένο», ενώ έχει τη δυνατότητα να χαμογελάσει από τη μισή πλευρά του στόματός του. Συνήθως, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτι του από την πλευρά που έχει παραλύσει, ενώ το κάτω βλέφαρο στρέφεται προς τα έξω (εκτρόπιο). Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε προχωρημένη ξηροφθαλμία.
Η Bell’s palsy συμβαίνει όταν το νεύρο που ελέγχει τους μύες του προσώπου από τη μία πλευρά (το 7ο κρανιακό νεύρο), διογκώνεται ή φλεγμαίνει ενώ πιο συχνά εμφανίζεται σε ανθρώπους μεταξύ 15 με 60 ετών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν παράλυση προσωπικού νεύρου εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, αναρρώνουν πλήρως σε τρεις με έξι μήνες, ενώ στο 10% των ασθενών επανεμφανίζεται στην ίδια ή άλλη πλευρά του προσώπου. Η κατάσταση αυτή σπανίως επηρεάζει και τις δύο πλευρές του προσώπου, ωστόσο, μπορεί να συμβεί. Η αμφίπλευρη μορφή της Bell’s palsy πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για να εντοπισθούν οι αιτίες που την προκαλούν.


Συμπτώματα της νόσου

  • Μούδιασμα, ήπια αδυναμία ή ολοκληρωτική παράλυση σε μία πλευρά του προσώπου
  • «Πεσμένο» πρόσωπο από τη μία πλευρά, με αδυναμία σχηματισμού εκφραστικών κινήσεων, χαμόγελου ή κλεισίματος του ματιού
  • Σιαλόρροια
  • Πόνος μέσα ή πίσω από το αυτί ή γύρω από το σαγόνι στην πάσχουσα περιοχή.
  • Αυξημένη ευαισθησία στο θόρυβο
  • Υπερβολική ξηροφθαλμία
  • Πονοκέφαλος ή πόνος στον αυχένα
  • Απώλεια της γεύσης
  • Δάκρυσμα, αίσθημα ξένου σώματος
  • Αδυναμία κλεισίματος οφθαλμού
  • Έλλειψη φυσιολογικού βλεφαρισμού

Αντιμετώπιση

Στην Bell’s palsy ο ιατρός μπορεί προληπτικά να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή για να μειώσει το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Ορισμένες φορές προτείνεται η λήψη αντιιικού φαρμάκου, ενώ δεν αποκλείεται και ο συνδυασμός δύο διαφορετικών τύπων φαρμάκων. Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινά παυσίπονα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα επιθέματα με υγρές κομπρέσες μπορεί να ανακουφίσουν σημαντικά την επώδυνη πλευρά του προσώπου.


Ειδικά για τα μάτια…

Οι άνθρωποι που εμφάνισαν  Bell’s palsy θα πρέπει να μεριμνήσουν για το προσβεβλημένο μάτι ώστε να αποφευχθεί η έντονη ξηροφθαλμία, ακόμη και το γδάρσιμο του κερατοειδή χιτώνα. Η πιο συνήθης αντιμετώπιση περιλαμβάνει λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα κατά τη διάρκεια της ημέρας και επάλειψη με αλοιφή το βράδυ, ώστε να διατηρηθεί το μάτι υγρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μάτι θα πρέπει να καλυφθεί ώστε να διατηρηθεί υγρό κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Σε περιπτώσεις που η παράλυση παραμείνει μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση . Οι επεμβάσεις που γίνονται συχνότερα  είναι η διόρθωση του παραλυτικού εκτροπίου του κάτω βλεφάρου και η ένθεση βαριδίων στο άνω βλέφαρο για να βοηθήσουμε το μάτι να κλείνει καλύτερα.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation