Πτώση Οφρυός

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

Πτώση του φρυδιού(όταν κρεμάει προς τα κάτω)  έχουμε συνήθως σε μεγάλες ηλικίες και συνυπάρχει συνήθως με χαλάρωση του δέρματος των άνω βλεφάρων. Οφείλεται σε χαλάρωση του μυ του μετώπου που είναι υπεύθυνος για την ανόρθωση του φρυδιού, στην απώλεια και χαλάρωση του κολλαγόνου της περιοχής καθώς και στην χαλάρωση και κάθοδο των μαλακών ιστών πέριξ των ματιών. Αρχικά εμφανίζεται με πτώση του έξω τμήματος (κροταφικού) και στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί και στο ρινικό τμήμα.  Μπορεί ακόμα να είναι το αποτέλεσμα παράλυσης ή αδυναμίας του μετωπιαίου μυ όπως σε παράλυση του προσωπικού νεύρου, τραύμα, μυική δυστροφία κτλ. Μπορεί ακόμα να εμφανισθεί σε περιπτώσεις σπασμού των ματιών όπως στον βλεφαρόσπασμο ή λόγω μηχανικού προβλήματος όπως σε όγκο της περιοχής.
Ολοι οι ασθενείς με πτώση οφρύος πρέπει να ελέγχονται με ένα πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και στη συνέχεια να ακολουθεί ολοκληρωμένη οφθαλμοπλαστική εξέταση.  Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι ασθενείς με δερματοχάλαση και πτώση βλεφάρων θα πρέπει να ελέγχονται και για πτώση οφρύος. Επίσης όλοι οι υποψήφιοι για βλεφαροπλαστική πρέπει να αξιολογούνται για υπάρξη πεσμένου φρυδιού και να αντιμετωπίζεται αυτό ταυτόχρονα αν το επιθυμούν.
Το φρύδι φυσιολογικά βρίσκεται στο ύψος του άνω κογχικού χείλους (στο κόκκαλο πάνω από τα μάτια)  ή λίγο πιο πάνω. Τα φρύδια στους άντρες είναι συνήθως χαμηλότερα και πιο επίπεδα σε σχέση με τα γυναικεία που είναι πιο ψηλά και με μεγαλύτερη καμπύλη.   
Σε ασθενείς με μεγάλου βαθμού πτώση έχουμε μείωση στην περιφερική όραση με δυσκολία στην οδήγηση και ακόμα και στο διάβασμα. Μπορεί να παραπονούνται για πονοκεφάλους λόγω της συνεχούς προσπάθειας να σηκώσουν το μέτωπο για να δούν καλύτερα. Οι ενοχλήσεις αυτές επιδεινώνονται με το διάβασμα ή τη χρήση υπολογιστή.
Για λόγους κάλυψης οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να ζητήσουν επιβεβαίωση με οπτικά πεδία του περιορισμού της όρασης. Μπορεί ακόμα να ζητήσουν φωτογραφίες στην πρωτεύουσα θέση και από το πλάι όπου θα φαίνεται η θέση του φρυδιού κάτω από το άνω κογχικό χείλος.  Δεν υπάρχει διαγνωστικό εργαστηριακό τέστ.


Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και μπορεί να αφορά το έξω κροταφικό τμήμα του φρυδιού ή όλο το φρύδι. Η ανόρθωση του έξω τμήματος μπορεί να γίνει είτε με εξωτερική αφαίρεση μιας λωρίδας δέρματος πάνω από το φρύδι είτε με εσωτερικά ράμματα ανόρθωσης σε συνδυασμό με βλεφαροπλαστική στα άνω βλέφαρα.

Η ανόρθωση του φρυδιού σε όλο το πλάτος του γίνεται:

  • με αφαίρεση ιστού πάνω από το φρύδι,
  • με αφαίρεση ιστού από την μεσότητα του μετώπου χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ρυτίδες για να καλυφθούν οι τομές,
  • με τομές στο ύψος του τριχωτού της κεφαλής και
  • με ενδοσκοπική ανόρθωση μετώπου.

Ανάλογα με το βαθμό της πτώσης και την επιθυμία του ασθενή επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος. Η άμεση ανόρθωση οφρύος δεν χρειάζεται παραμονή σε νοσοκομείο και γίνεται με τοπική αναισθησία. Οι επιπλοκές αφορούν περισσότερο τις περιπτώσεις που συνδυάζονται με ανόρθωση και του μετώπου και είναι αιμορραγία, μούδιασμα της περιοχής, τραυματισμό του προσωπικού νεύρου, μόλυνση και μετεγχειρητική ασυμμετρία.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation