Χαλάζιο

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

Το χαλάζιο και το κριθαράκι είναι και τα δύο μικρά ογκίδια που εμφανίζονται κατά μήκος της γραμμής των βλεφάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να διαχωριστεί το ένα από το άλλο. Οφείλονται σε απόφραξη των μειβομιανών αδένων των βλεφάρων. Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν μια παχύρευστη ουσία που συμμετέχει στη δακρυϊκή στοιβάδα.
Τα συμπτώματα στο κριθαράκι περιλαμβάνουν ευαισθησία και κοκκινίλα της προσβεβλημένης περιοχής, με ερεθισμό και φαγούρα στο μάτι. Άλλα συμπτώματα είναι η αίσθηση ότι έχει μπει ξένο σώμα στο μάτι, ευαισθησία στο φως, ξηρότητα στις άκρες των βλεφάρων, αίσθηση κοψίματος.


Αντιμετώπιση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην προσπαθήσετε να πιέσετε, να ζουλήξετε ένα κριθαράκι ή χαλάζιο. Τα συμπτώματα και των δύο, χαλάζιο και κριθαράκι, μπορούν να αντιμετωπισθούν με τις εξής επιλογές:

Ζεστές κομπρέσες

Εμποτίστε ένα καθαρό, μαλακό ύφασμα σε ζεστό νερό (προσοχή να μη σας κάψει) και απλώστε την κομπρέσα στο βλέφαρο για 5 έως 10  λεπτά, δύο με πέντε φορές την ημέρα, μέχρι το χαλάζιο ή το κριθαράκι να απομακρυνθούν. Ο τρόπος που λειτουργεί η ζεστή κομπρέσα είναι με τη διαστολή των αδένων των βλεφάρων και με το να κάνει πιο λεπτόρευστο το περιεχόμενο των μειβομιανών αδένων. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί και φούρνος μικροκυμάτων για ταχύτερη ετοιμασία της ζεστής κομπρέσας.

Αντιβιοτική αλοιφή

Παράλληλα με τη  θεραπεία με ζεστές κομπρέσες  θα χρειαστεί η εφαρμογή αντιβιοτικής αλοιφής τοπικά.

Χειρουργική απομάκρυνση

Εάν ένα μεγάλο χαλάζιο ή κριθαράκι δε θεραπευτεί ακόμη και μετά από μακρόχρονη θεραπεία ή αν επηρεάζει την όραση, τότε κρίνεται απαραίτητη η απομάκρυνσή του χειρουργικά. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία σε οφθαλμολογικό ιατρείο ή κλινική  και διαρκεί λίγα λεπτά. Η αφαίρεση γίνεται από τη μέσα πλευρά του βλεφάρου και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται ράμματα. Μετά την επέμβαση το μάτι πρέπει να μείνει κλειστό για 1-2 ώρες. Και το χαλάζιο και το κριθαράκι συνήθως ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία, παρόλο που σε ορισμένους ανθρώπους επανεμφανίζονται. Εάν το χαλάζιο βγαίνει συνέχεια στο ίδιο σημείο, τότε ο οφθαλμίατρος είναι πιθανό να συστήσει απομάκρυνση ενός μικροσκοπικού κομματιού του και βιοψία ώστε να αποκλειστούν άλλα σοβαρά αίτια.
Μη βάφεστε και μη φοράτε φακούς επαφής λίγο μετά την απομάκρυνση του χαλάζιου και μέχρι να θεραπευτεί εντελώς.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation