Απόφραξη Δακρυικής Οδού

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

απόφραξη δακρυικής οδού

Όταν το σύστημα αποχέτευσης του ματιού για τα δάκρυα είναι μερικώς ή τελείως  κλειστό, τότε έχουμε φραγμένο δακρυϊκό πόρο και τα δάκρυα δε διοχετεύονται φυσιολογικά, προκαλώντας δακρύρροια, ερεθισμό και χρόνια μολυσμένο μάτι.
Η πλειονότητα των δακρύων προέρχεται από τους δακρυϊκούς αδένες που βρίσκονται πάνω και στην επιφάνεια κάθε ματιού. Τα δάκρυα κυλάνε και διατρέχουν την επιφάνεια του ματιού για να το υγραίνουν και να το προστατεύουν και αποχετεύονται μέσα σε μικροσκοπικές τρύπες στις γωνίες των άνω και των κάτω βλεφάρων. Στη συνέχεια τα δάκρυα «ταξιδεύουν» μέσα από μικρά κανάλια σ’ ένα σάκο στις δύο πλευρές της μύτης (δακρυϊκός ασκός) και προχωρούν προς τα κάτω στο ρινοδακρυϊκό πόρο πριν αδειάσουν μέσα στη μύτη, όπου εξατμίζονται ή απορροφούνται.
Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με κλειστό  δακρυϊκό πόρο (εκ γενετής αποφραγμένος  δακρυϊκός πόρος). Εκτιμάται ότι το 20% των νεογέννητων έχει κλειστό  δακρυϊκό πόρο (συγγενής απόφραξη ή στένωση) αλλά η κατάσταση αυτή συνήθως βελτιώνεται σταδιακά και υποχωρεί από μόνη της μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού.


Συμπτώματα

Όταν οι δακρυϊκοί πόροι αποφράσσονται, τα παγιδευμένα βακτήρια στο δακρυϊκό σάκο μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση (δακρυοκυστίτιδα). Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δακρύρροια
  • Φλεγμονή (διόγκωση), κοκκινίλα και ευαισθησία της εσωτερικής γωνίας του ματιού ή γύρω από το μάτι και τη μύτη
  • Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις
  • Ξηρότητα στις βλεφαρίδες
  • Θολή όραση
  • Πυρετό

Αντιμετώπιση

Αρκετά βρέφη με εκ γενετής κλειστό  δακρυϊκό πόρο βελτιώνονται χωρίς ιατρική παρέμβαση τους πρώτους μήνες έως και τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, μόλις ωριμάσει το δακρυϊκό αποχετευτικό σύστημα. Μέχρι να συμβεί αυτό είναι πιθανό ο οφθαλμίατρος να συστήσει στους γονείς να κάνουν ειδικές μαλάξεις στην περιοχή ώστε να βοηθούν στη διάνοιξη της μεμβράνης που καλύπτει το πέρασμα μέσα στη μύτη του μωρού και με παράλληλη χρήση οφθαλμικών σταγόνων
Αν το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί στο αναμενόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι το παιδί να γίνει 12 μηνών, τότε γίνεται καθετηριασμός του ρινοδακρυϊκού πόρου, με εξαιρετικά καλή πρόγνωση αποκατάστασης. Η επέμβαση εκτελείται με γενική αναισθησία, με τη βοήθεια ειδικών παιδοαναισθησιολόγων σε παιδιατρικές κλινικές , διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας στις περισσότερες περιπτώσεις και δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική.  Για  το μικρό ποσοστό των βρεφών που δε θα θεραπευτούν, μπορεί να γίνει και δεύτερος καθετηριασμός  με ταυτόχρονη τοποθέτηση ενός μικρού σωλήνα σιλικόνης που θα βοηθήσει τον ρινοδακρυικό πόρο να παραμείνει ανοικτός.. Το μικροσκοπικό σωληνάριο που τοποθετείται στην εσωτερική γωνία του ματιού δεν είναι ορατό και δεν προκαλεί ενόχληση, ενώ απομακρύνεται σε 10-12 μήνες μετά την τοποθέτηση.  Σε περίπτωση όπου καμία από τις μεθόδους αντιμετώπισης δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο ιατρός μπορεί να συστήσει  την επέμβαση της ασκορινοστομίας.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation