Όγκοι Κόγχου

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

Οφθαλμικός κόγχος είναι η περιοχή που περιλαμβάνεται στο οστέινο περίβλημα γύρω από τα μάτια. Ο κόγχος περιλαμβάνει το βολβό του ματιού, τους εξωφθάλμιους μύες, το οπτικό νεύρο και το λίπος που «γεμίζει» τα μεσοδιαστήματα. Οποιοδήποτε από τα μέρη του ματιού μπορεί να προσβληθεί από όγκο. Επιπρόσθετα, πιθανοί όγκοι στα γύρω ιγμόρεια, στον εγκέφαλο και τη ρινική κοιλότητα μπορεί να αναπτυχθούν μέσα από τα κόκαλα και να προσβάλλουν  και τον κόγχο, ενώ μεταστατικοί όγκοι μπορεί επίσης να εμφανιστούν.
Οι όγκοι του κόγχου μπορούν να προσβάλλουν ενήλικες και παιδιά, ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι όγκοι είναι καλοήθεις.
Στα παιδιά, οι περισσότεροι όγκοι είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης ανωμαλιών, με τον πιο κοινό καλοήθη όγκο στα παιδιά τα αιμαγγειώματα (όγκος αιμοφόρων αγγείων) και τις δερμοειδείς  κύστεις (κυστικοί όγκοι της επιφάνειας των οστών). Επίσης, πολύ συχνά τα παιδιά υποφέρουν από κυτταρίτιδα του κόγχου, μία λοίμωξη που συνήθως ξεκινά ως μία σοβαρή ιγμορίτιδα που στη συνέχεια εισβάλει στον κόγχο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Στην παιδική ηλικία πολύ σπάνια εμφανίζονται κακοήθειες, με πιο κοινή το ραβδομυοσάρκωμα και το ρετινοβλάστωμα.


Αντιμετώπιση

Η διάγνωση του όγκου κόγχου χρειάζεται εξειδεικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο στο πεδίο των νόσων του κόγχου. Εκτός από την κλινική εξέταση, ο ιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Εάν υπάρχει υποψία για κακοήθεια, θα πρέπει να ακολουθήσει βιοψία. Ορισμένες περιπτώσεις δε χρειάζονται βιοψία, ενώ άλλες αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά φαρμακευτικά ή με τη χρήση ακτινοθεραπείας. Η χρήση των απεικονιστικών μεθόδων βοηθά εξαιρετικά στο σωστό προγραμματισμό της επέμβασης αφαίρεσης του όγκου.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation