Συνήθη Οφθαλμολογικά Προβλήματα

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

συνήθη οφθαλμολογικά προβλήματα

Υπάρχουν πολλές οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις στα μάτια που μπορούν να επηρεάσουν την όραση ενός παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση έχουν μείζονα σημασία για την υγεία των ματιών των παιδιών.


Αμβλυωπία

Η αμβλυωπία αποτελεί μία σχετικά συχνή πάθηση ανάμεσα στα παιδιά, όπου ένα από τα δύο μάτια δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά (συνήθως σε πολύ νεαρή ηλικία), με αποτέλεσμα ένα από τα δύο μάτια να εμφανίζουν περιορισμένη όραση. Η κατάσταση αυτή πολλές φορές αναφέρεται και ως «τεμπέλικο μάτι». Η αμβλυωπία μπορεί να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα στραβισμού, όπου το ένα μάτι κοιτάζει ευθεία μπροστά ενώ το άλλο γυρνάει μέσα, έξω, πάνω ή κάτω. Η στροφή του ματιού μπορεί να εμφανίζεται περιστασιακά ή να είναι διακοπτόμενη. Στο στραβισμό ο εγκέφαλος «κλείνει» τη δυνατότητα όρασης στο μη ευθυγραμμισμένο μάτι για να αποφεύγεται η διπλωπία με αποτέλεσμα το μάτι που κοιτάζει ευθεία να ενισχύεται. Η αμβλυωπία μπορεί να είναι αποτέλεσμα και άλλων παθήσεων εκτός από το στραβισμό.


Πτώση βλεφάρου

Στην Πτώση Βλεφάρου σημειώνεται πτώση του άνω βλεφάρου που καλύπτει εντελώς ή μερικώς το μάτι, μειώνοντας ή μπλοκάροντας την όραση.


Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από ιό ή βακτήρια (και τα δύο ιδιαίτερα μεταδοτικά) ή και αλλεργική αντίδραση (μη μεταδοτική). Στην επιπεφυκίτιδα το μάτι κοκκινίζει εξαιτίας της φλεγμονής στον επιπεφυκότα, τη λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων και το λευκό μέρος του ματιού. Στην επιπεφυκίτιδα τα μάτια τσούζουν και επιφέρουν δυσφορία, ενώ όταν η μόλυνση οφείλεται σε ιό, το παιδί μπορεί να παρουσιάζει πυρετό, πονόλαιμο και ρινική καταρροή.

Δεδομένου ότι η επιπεφυκίτιδα μπορεί να μεταδοθεί, το παιδί θα πρέπει να απέχει από το σχόλιο ή τα παιχνίδια με άλλα παιδιά έως ότου θεραπευτεί, συνήθως πέντε με επτά ημέρες.


Χαλάζιο

Το χαλάζιο και το κριθαράκι είναι και τα δύο μικρά ογκίδια που εμφανίζονται κατά μήκος της γραμμής των βλεφάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να διαχωριστεί το ένα από το άλλο.

Τα συμπτώματα στο κριθαράκι περιλαμβάνουν ευαισθησία και κοκκινίλα της προσβεβλημένης περιοχής, με ερεθισμό και φαγούρα στο μάτι. Άλλα συμπτώματα είναι η αίσθηση ότι έχει μπει ξένο σώμα στο μάτι, ευαισθησία στο φως, ξηρότητα στις άκρες των βλεφάρων, αίσθηση κοψίματος.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

donation